Международен семинар на тема „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване“

Международен семинар на тема „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване“

На 24-25 януари в хотел Маринела - София се проведе семинар на тема „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване“. Първото събитие от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в сферата на спорта беше открито от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, от заместник-генералния директор по образование и култура в Европейската комисия Йенс Ниманд Кристенсен и от вицепрезидента на МОК и член на Управителния съвет и Изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция /САА/ проф. д-р Угур Ерденер.

През двата дни на международното събитие беше споделен опита на представители на Европейската комисия, САA, Интерпол, МОК, НАДО /национални антидопингови организации/ и страните-членки относно начините за предотвратяване на употребата на допинг в спорта. На семинара присъстваха над 160 представители от правителствения и неправителствения сектор.

На 24 януари бяха разгледани две водещи теми в областта на спорта. Първо беше представен анализ и сравнение между новия Европейския регламент за защита на личните данни и Международния Стандарт за защитата на личния живот и личните данни от г-н Барт ван дер Слот - изследовател в Правния институт на Тилбург. Презентации и опит споделиха г-н Рафал Пиечота - председател на комисията CAHAMA в Съвета на Европа и г-н Херман Рам, изпълнителен директор на Холандската антидопингова организация. Представителите на НАДО Франция запознаха аудиторията с разследващите дейности като основополагащ метод при ограничаване разпространението и употребата на допинг. В панелен формат бяха представени обединените усилия на САА и Интерпол в налагане на нормативни и регулативни мерки, които да бъдат насочени към намаляване на производството, трафика и използването на забранени средства и методи.

През втория ден на семинара беше дискутирано антидопинговото обучение в професионалния спорт и спорта за всички. Заместник-генералният директор на САА Роб Кьолер подчерта важността от разширяване на познанията относно последствията от употребата на допинг и сподели пред аудиторията детайли за бъдещето създаване на Новия стандарт за антидопингово обучение и информация. Мнения и опит относно въвеждането на единен обучителен стандарт бяха споделени от изпълнителния директор на Организацията на националните антидопингови организации (iNADO) Греъм Стийл, от главния секретар на Европейските атлети, и други. Сред добрите практики в областта на обучението бяха представени още четири проекта, финансирани по програмата на Еразъм +, както и проекта на Антидопинговия център, финансиран от фонда за елиминиране на допинга в спорта на ЮНЕСКО.