САА стартира съвместна образователна инициатива с Олимпафрика

САА стартира съвместна образователна инициатива с Олимпафрика

В края на седмицата ще стартира първият обучителен семинар за служители на пет от центровете на фондация Олимпафрика по линията на нейното партньорство в сферата на образователната дейност със Световната антидопингова агенция (САА). Събитието ще се проведе в Лусака, Замбия, в рамките на Регионалните младежки игри под егидата на Самсунг. Семинарът ще се проведе от 23 до 25 август от Родни Суигелаар, директор на САА за район „Африка”, и Дженифър Склейтър, мениджър от отдела по образование, която ще пристигне от централата на агенцията в Монреал. Семинарът има за цел да подобри познанията на служителите на Олимпафрика в областта на борбата срещу допинга, както и да презентира образователните пособия, с които разполага САА.

Фондация Олимпафрика е създадена през 1990 г. Нейната основна цел е да популяризира идеалите на Олимпийското движение на територията на Африканския континент. Фондацията разполага с 19 работещи центъра в различни части на региона, като към момента се строят още 14. Семинарът ще даде възможност на САА и Олимпафрика да определят от какво се нуждаят центровете на фондацията за водене на борба срещу допинга и е първата крачка към изработване на подходящ подход за внедряване на официална стратегия.

На Регионалните младежки игри в Лусака ще участват 200 спортисти младша възраст, поради което семинарът ще се съсредоточи върху начините за провеждане на успешни обучения именно на лица от тази възрастова група, както и на техните треньори и учители. „Това ще е първото събитие в рамките на нашето партньорство с Олимпафрика. Очакваме с нетърпение съвместната ни работа със служителите на Олимпафрика и предстоящото изготвяне на стратегията,” каза Суингелаар, който подписа споразумението с фондацията от името на САА миналата година по време на Панафриканските игри в Мапуто, Мозамбик. „Голямата ни цел е да разработим устойчив план за провеждане на антидопингови обучения, който да гарантира, че посланията ни ще достигнат до съответните целеви групи навсякъде, където Олимпафрика има присъствие. Парньорството ни със САА е една прекрасна и вълнуваща възможност за това,” добави Суингелаар.

Първите участници в семинара ще бъдат представители на Олимпафрика от центровете в Малави, Намибия, Танзания, Зимбабве и Замбия. В края на семинара САА и Олимпафрика ще обсъдят резултатите от своето първо съвместно начинание и бъдещото си сътрудничество.