Антидопингов център
Меню

С9. Глюкокортикостероиди

Какво представляват глюкокортикостероидите?

Глюкокортикостероидите са противовъзпалителни стероидни хормони. Синтезират се от надбъбречните жлези. Глюкокортикостероиди са хидрокортизона, преднизолона и преднизона.

Приложение на глюкокортикостероиди по медицински показания

Глюкокортикостероидите се използват под формата на противовъзпалителни лекарствени препарати за третиране на остри астматични пристъпи и алергични реакции. Прилагат се и като имуносупресори (т.е. лекарствени препарати за подтискане на функциите на имунната система) с цел предотвратяване отхвърлянето на присадени органи от организма, а също така и при лечението на някои автоимунни заболявания (заболявания характеризиращи се с хиперактивност на имунната система, която разрушава и унищожава собствените си здрави тъкани, клетки и органи).

Влияние на постиженията

Изследванията сочат, че приемът на глюкокортикостероиди в големи количества води до увеличаване на сърдечния минутен обем, повдигане на настроението, еуфория и подобряване на двигателните функции. Включването на глюкокортикостероидите в Списъка на забранените субстанции и методи, обаче, се дължи по-скоро на опасните им странични ефекти отколкото на тяхното влияние на спортните постижения.

Странични ефекти от използването на глюкокортикостероиди

Използването на глюкокортикостероиди води до поява на следните симптоми, често наричани „кушингоидни”, тъй като са налице у страдащите от болестта на Кушинг:

• имуносупресия (подтисната функция на имунната система);
• хипергликемия (повишена кръвна захар);
• понижена плътност на костите;
• бъбречна недостатъчност;
• напълняване;
• мускулна слабост;
• ановулация (липса на овулация и менструални смущения при жените).

С6. Стимуланти
Амфетамин
Кокаин
С7. Наркотици
С8. Канабиноиди

Субстанции и методи, забранени по време на състезание
Постоянно забранени субстанции и методи
Субстанции, които са забранени в определени спортове