Антидопингов център
Меню

С8. Канабиноиди

Какво представляват канабиноидите?

Канабиноидите са група естествени вещества, които се намират в билката Cannabis Sativa, по-известна като канабис или марихуана. Основното от тях е тетрахидроканабинолът (THC), който има психоактивни свойства. Поради високата му усвояемост от белите дробове, тетрахидроканабинолът оказва своето въздействие върху централната нервна система изключително бързо (в рамките на 20 минути), като ефектът може да трае до 4-6 часа. При нередовна употреба, канабиноидите могат да бъдат открити в уринна проба в рамките на около 10 дни след тяхната употреба. Честото им използване удължава този период значително.

Приложение на канабиноиди по медицински показания

Канабиноидите намират приложение в медицината изключително рядко. Използват се най-вече с палиативна (т.е. за подтискането на симптоми, не за тяхното излекуване) цел и по-конкретно – за намаляване на болките на пациента.

Влияние на спортните постижения

Канабиноидите не оказват положително въздействие на спортните постижения. Продължителната им употреба води до т. нар. амотивационен синдром т.е. до намаляване на желанието за постигане на успехи. Канабиноидите са забранени по време на състезание най-вече заради техния аналгетичен (болкоуспокояващ) ефект.

Странични ефекти от използването на канабиноиди

• влошаване на психодвигателните реакции;
• промяна на възприятията;
• нарушена концентрация.

С6. Стимуланти
Амфетамин
Кокаин
С7. Наркотици
С9. Глюкокортикостероиди

Субстанции и методи, забранени по време на състезание
Постоянно забранени субстанции и методи
Субстанции, които са забранени в определени спортове