Какво трябва да знаем за Забранителен списък на САА 2019?

Какво трябва да знаем за Забранителен списък на САА 2019?

Световната антидопингова агенция (САА) публикува Списъка на забранените субстанции и методи за 2019г. В настоящата статия ще ви запознаем с всички ключови точки, които трябва да знаете, преди Списъкът да влезне в сила от 1 януари 2019г.

Независимо дали сте треньор, спортист, физиотерапевт или лекар, от съществено значение е да сте запознати с промените, така че да не ви уличат в употреба на допинг и респективно лишат от състезателни права.

Списъкът идентифицира субстанции и методи, които са забранени за използване по време на и извън състезание, но не е пълен, тъй като повечето категории включват само общи примери. Той се актуализира всеки октомври, като ви дава време да се справите с промените преди Нова година, но също така имайте предвид, че промени в Забранителния списък могат да се правят през цялата година.

Пълният Списък може да е доста скучен за четене, освен ако не сте специалист в областта на химията, но съдържа важна информация, която трябва да знаете, когато тренирате, състезавате се или работите със спортисти. За щастие, няма големи промени в Списъка за 2019г., но молим да се въоръжите с търпение и да прочетете обобщението, изложено по-долу.

Някои от промените се отнасят до хранителните добавки или съставки, които обикновено се намират в тях. Съветваме ви да набавяте необходимите ви хранителни елементи само с храната (когато това е възможно), която е част от вашия хранителен режим, тъй като не може да се гарантира, че в дадена хранителна добавка липсват забранени субстанции.

Ето и ключовите неща, които трябва да знаете за Забранителен списък на САА 2019:

Проверявайте внимателно вашите хранителни добавки:

• Епиандростеронът е добавен като пример за стероид, който може да се намери в някои хранителни добавки
• Примерите за метаболити на стероиди, които тялото не произвежда естествено, са опростени. Сега включват само тези, за които е известно, че се съдържат в хранителни добавки или се използват като маскиращи агенти. Добавени са повече примери за субстанции (вещества), които вече са били забранени и могат да бъдат намерени в някои хранителни добавки. 4-метилпентан-2-амин е включен като друго наименование за ДМБА (диметоксибензалдехид, DMBA), докато 5-метилхексан-2-амин (1,4-диметилпентиламин) и 3-метилхексан-2-амин са добавени като примери за субстанции, свързани с метилхексанамин.
• Добавени са следните имена за субстанции, които вече са били включени в Забранителния списък, така че молим, проверявайте внимателно съдържанието на хранителните добавки, тъй като тези имена могат да се появят:

o Диметамфетамин (dimethylamphetamine) o Остарин (ostarine, enobosarm)
o Хексарелин (hexarelin, examorelin)
o Грелин (ghrelin, lenomorelin)

• Добавени са и още примери за забранени субстанции (вещества)

o Дапродустат (GSK1278863) и вададустат (AKB-6548) – примери за активиращи агенти на хипоксия-индуцируем фактор (HIF)
o BAY 85-3934 – референтно име на молидустат, активиращ агент на хипоксия-индуцируем фактор (HIF)
o Масиморелин – пример за субстанция, стимулираща освобождаването на соматротропен хормон (хормон на растежа, GH)
o Третоквинол (триметоквинол) – пример за бета-2 агонист
o 2-Андростенол, 3-Андростенол и 3-Андростенон – примери за субстанции свързани с 2-Андростенон

• Заглавието на раздел 4.4 се променя от „Агенти, модифициращи функция(и) на миостатина, включително, но не само: инхибитори на миостатина“ на „Агенти, предотвратяващи активиране на Активин рецептор IIB”
• Следните примери за забранени субстанции са добавени, за да отразят начините, по които може да бъде засегнат Активиновият рецептор:

o Активин А-неутрализиращи антитела
o Конкуренти на активин рецептор IIB, като примамки на активин-рецептори (напр. ACE-031)
o Анти-активин рецептор IIB антитела (напр. бимагрумаб)
o Инхибитори на миостатина, като:

а. Агенти, предизвикващи намаляване или аблация (отнемане) на образуването на миостатин
б. Миостатин-свързващи белтъци (напр. фолистатин, миостатин пропептид)
в. Миостатин-неутрализиращи антитела (напр. домагрозумаб, ландогрозумаб, стамулумаб)

Изясняване на определението за генен допинг

• „Генен допинг“ се променя на „Генен и Клетъчен допинг“
• Определението за генен допинг се променя така, че да включва термина „пост-транскрипционен“, за да определи ясно процесите, които могат да бъдат модифицирани при редактиране на гени
• Стволовите клетки не са забранени при възстановяване на травми, ако тяхната употреба възстановява нормалната функция на засегнатата област, а не се използва за подобряване на съответната функция

Внимание, колоездачи: Пазете се от трамадол

Въпреки, че САА избра да остави трамадол в Мониторинговата програма, вместо да го включи в Забранителния списък, Международният колоездачен съюз (UCI) обяви плановете си да започне да тества състезатели за трамадол от януари 2019г. Очаква се допълнителна информация от Международния колоездачен съюз по този въпрос, но текущите доклади показват, че преди състезание на колоездачите ще бъде взимана кръв от пръста, която доказва присъствието или отсъствието на трамадол и нивото на концентрацията му в кръвта. Това може да доведе до забрана на колоездачите да стартират в състезание, ако са използвали трамадол, главно поради опасения за здравето.

Допълнителна информация

Надеждността на хранителните добавки може да бъде проверяванa на сайта на Informed Sport , но имайте предвид, че това само свежда риска до минимум, тъй като не може да се гарантира, че в определена хранителна добавка липсват забранени субстанции.

За допълнителна информация или възникнали въпроси, моля използвайте посочените контакти.

Препратка към оригиналния текст