Aнтидопинговият център подписа договор за сътрудничество с УЕФА

Aнтидопинговият център 
подписа договор за сътрудничество с УЕФА

Антидопинговият център подписа договор за сътрудничество с Европейската футболна централа УЕФА.

Споразумението беше парафирано от Марк Валямос, ръководител на „ Звено – медицина и антидопинг” в УЕФА и Изпълнителния директор на Антидопинговия център д-р Виолета Заркова.

„ Усилията на УЕФА да работи в сътрудничество с европейските Национални антидопингови организации за прилагане на най-сложните и модерни програми за тестване в състезания на УЕФА и на национално ниво ще продължат. Защото ние сме по-силни, когато заедно се борим с употребата на забранени субстанции ”, каза Марк Валямос.

Д-р Заркова подчерта значението и взаимните ползи от договора в бъдещата ни съвместна дейност в борбата срещу употребата на допинг в спорта.

Двете организации се споразумяха да споделят информация и сведения, както и да планират и координират антидопинговите си програми за тестване. Договорът включва и изграждането на биологични паспорти на футболистите, участващи в турнири под егидата на УЕФА. Съвместната дейност ще има за цел да постави играчите под дългосрочно наблюдение, като ще бъде обменяна информация за целево тестване на футболистите.

Сключеното споразумение подчертава ангажимента на Антидопинговия център и УЕФА да работят в сътрудничество за предпазване на чистите спортисти.