The US Drug Enforcement Administration has announced a major operation involving steroids

The US Drug Enforcement Administration has announced a major operation involving steroids

ВАШИНГТОН. Представители на Американската служба за борба с наркотиците (Drug Enforcement Administration – DEA) преди броени дни съобщиха за серия от акции, проведени на национално ниво, чиято основна цел е била разобличаването на нелегалната търговия с анаболни стероиди и други допинг средства в световен мащаб, като производството и разпространението на голяма част от тях се осъществява от нелегални лаборатории в Китай.

Тази операция включва над 30 отделни разследвания, проведени в 20 щата на САЩ. Резултатът от тях е над 90 задържани лица, 16 разкрити нелегални лаборатории за стероиди, приблизително 134 000 единични дози готов продукт, 636 кг чиста прахообразна маса стероиди, 8200 литра чиста инжекционна течност стероиди и над $2 млн. в пари и материално имущество. DEA и нейните партньори са съдействали в международни разследвания за стероиди, проведени на територията на 4 държави и координирани от Европол. В САЩ партньори по разследванията са Отдела за вътрешна сигурност (Department of Homeland Security) и Инспекцията по пощенските услуги (U.S. Postal Inspection Service).

Само в щата Аризона разследванията по Операция „Cyber Juice” са довели до разкриване на 4 нелегални лаборатории за стероиди, конфискуване на близо 150 000 единични дози готов продукт, близо 55 кг чиста прахообразна маса стероиди, 22 литра чиста инжекционна течност стероиди и над $300 000 в пари и материално имущество.

Най-често в тези лаборатории се открива краен продукт стероиди, чист прахообразен стероиден материал, масла, необходими за преобразуването на суровия материал в готов продукт, инструменти за преобразуване и друго лабораторно оборудване. Снабдяването с тези продукти става главно по интернет от китайски химически производствени компании и нелегални лаборатории.

„Твърде много млади хора провалят живота си и увреждат телата си в резултат на злоупотребата със стероиди,“ сподели Чък Розенберг от DEA. „Чрез Операция „Cyber Juice”, DEA директно атакува световния нелегален пазар на стероиди, разкривайки неговите опасности и лъжи. ”

„Това междуинституционално сътрудничество изпраща силно послание на тези, които осъществяват трафик на незаконни и опасни стимуланти, ” каза Питър Т. Едж, изпълнителен директор на Отдела по имиграция и митническа служба към разследванията за вътрешна сигурност. „Няма съмнение, че съвместните ни усилия срещу крупната дистрибуционна мрежа на допинг ще имат огромно влияние върху разпространението на нелегалните стероиди и други опасни стимуланти в САЩ”.

Директорът на Европол, Роб Уейнрайт, заяви: „Тази международна правоприлагаща акция беше извършена благодарение на сътрудничеството на няколко агенции, посветени на единствената цел да се идентифицира и изобличи това доходоносно начинание. Европол ще продължи успешното си сътрудничество с Американската служба за борба с наркотиците и Световната антидопингова агенция по елиминирането на тази престъпна дейност, която се разпростира по целия свят и в киберпространството”.

Травис Тайгърт от Американската антидопингова агенция (USADA) заяви: „В световната борба срещу опасните стимулиращи средства, сътрудничеството между антидопинговите организации и прилагането на законите е от изключително значение. Това съвместно разследване показва, че трябва да работим заедно, за да разобличим и да потърсим отговорност от нелегалните производители на стероиди, както и потребителите, които извършват престъпление, мамейки чистите атлети и спорта. Действията, предприети днес ще допринесат за осигуряването на безопасност на всички спортисти и най-вече на младите надежди, които са заставени да употребяват допинг, за да имат спортни успехи”.

Генералният директор на САА Дейвид Хауман заяви, „От известно време насам САА проявява голяма загриженост по отношение на незаконното производство и търговия с анаболни стероиди и други стимуланти в някои държави. Тези субстанции, и като готови продукти и в сурова форма, са произведени в лаборатории без хигиенни изисквания и без грижа за това какво пише на етикета, както и за здравето на крайния потребител – най-често спортистите, и за голямо съжаление все повече млади хора. Този проблем се разпространява глобално. Превърнал се е в обществен проблем, свързан със здравето и следователно изисква международно решение чрез партньорство и сътрудничество. Чрез партньорството на Американската антидопингова агенция и DEA в тази мащабна операция, САА успя да предотврати потенциалното попадане на тези вредни субстанции в ръцете на спортистите. Това е добър пример за борбата срещу допинга и за бъдещите усилия за намаляването на употребата на допинг и защита на общественото здраве. ”

Съществува огромна опасност при купуването на стероиди, химикали, и други незаконни продукти по Интернет. Много компании развиват незаконна дейност както в САЩ, така и в Китай и в други страни и не гарантират сигурност на продукта, а често умишлено или не, информацията на етикета не отговаря на истината. Продуктите се представят погрешно и сигурността им не е гарантирана. Федералните агенти потвърдиха в доклада си, че хигиенните условия в тези лаборатории са изключително лоши. Например, последната операция направи разкрития за огромни количества чист материал, който е бил смесван във вани и мивки.

Чрез Операция „Cyber Juice” DEA и нейните партньори са работили в тясно сътрудничество с USADA и САА и са получили от тях информация, която е помогнала за много от направените разследвания. Визията им е била да използват правоприлагането, антидопинговите ресурси и информация, и да си съдействат за постигането на целите. Анализаторите на Европол също са събирали информация и са я предоставяли на държавите, участващи в разследването.

Предишни стероидни операции на DEA като Операция „Raw Deal” през 2007 г. са били насочени срещу производителите и доставчиците на суровини за производството на стероиди в Китай и други държави; незаконни анаболни лаборатории в Северна Америка; редица уебсайтове базирани в САЩ, които предлагат материали и екипировка, свързани с производството на стероиди, форуми в интернет, дискутиращи темата за бодибилдинга, откъдето хората научават как да се сдобият със забранени стимуланти, включително анболни стероиди. Много от незаконните лаборатории, разкрити по тази операция са били препоръчвани по тези форуми.

За повече информация относно опасността от употребата на стероиди може да посетите следните интернет страници: www.justthinktwice.com и www.getsmartaboutdrugs.com.