World Anti-Doping Agency reduces IAAF sanction after athlete provides significant assistance

World Anti-Doping Agency reduces IAAF sanction after athlete provides significant assistance

Международната асоциация на федерациите по лека атлетика (IAAF) е обжалвала пред Спортния арбитражен съд (САС) решение на руската федерация по лека атлетика (ARAF) да прекрати състезателните права на Лилия Шобухова за период от две години във връзка с аномалии в нейния биологичен профил (БПС). IAAF е поискала периода на лишаване от права да бъде увеличен до 4г.

Обжалването пред САС завърши със споразумение от 30 юни 2015г. между IAAF, Световната антидопингова агенция (САА), ARAF и Лилия Шобухова. Решението предвиждаше период на лишаване от права от 3 г. и 2 месеца (от 24 януари 2013г. до 23 март 2016г.) за Шобухова.

В съответствие с разпоредбите на Световния антидопингов кодекс (Кодексът) лекоатлетката успя да окаже значително съдействие и САА намали наложената й санкция със седем месеца. В резултат на това, продължителността на периода на лишаване от права на Лилия Шобухова е две години и седем месеца и приключи на 23 август 2015г.

Шобухова се обърна към САА през май 2014г. като оказа значително съдействие по смисъла на Кодекса. Още в самото начало тя призна, че е извършила нарушение на антидопинговите правила. Информацията и документацията, които тя е предоставила са били от съществено значение за разкриването и разследването на нарушаването на антидопинговите правила и от други хора, включително спортно-технически лица.

САА счете тази информация за изключително важна за практикуването на чист спорт и реши да упражни правомощията си, използвайки разпоредбата за значително съдействие в Кодекса от 2015г. (чл. 10.6.1.2).

Официалното съдействие на Лилия Шобухова на САА при разследването и информацията, която тя е предоставила са повлияли върху решението на САА. Трябва да се отбележи, че когато дадено лице не изпълнява своите задължения по разпоредбата за значително съдействие от Кодекса, САА има право да възстанови намалени периоди на лишаване от права.

Този допинг случай отразява виждането, че защитата на чистите спортисти се уповава на двустранния подход, включващ тестване и разследване, както е разписано в Кодекса от 2015 и Международния стандарт за тестване и разследване. Разпоредбата за значително съдействие е от изключително значение за провеждане на разследвания. САА ще продължи да я използва и ще насърчава използването й от антидопинговите организации, така че положените усилия в борбата срещу употребата на допинг да дават повече резултати през следващите години.

Що се отнася до значителното съдействие на Лилия Шобухова, САА ще се въздържи от разкриване на детайли по него, тъй като информацията е конфиденциална и може да бъде използвана срещу други лица, въвлечени по случая. Още повече, по този начин могат да бъдат осуетени и опитите за разследване на други нарушители на антидопинговите правила.

Предвид работата на независимата комисия, която разследва сериозните обвинения за употреба на допинг в леката атлетика, произлезли от документалните филми на германската телевизия ARD от декември 2014г. и август 2015г., САА ще се въздържи от допълнителни коментари по темата.