Монреал 14 септември 2016 г. – Световната Антидопингова Агенция (САА) потвърди, че руските кибер-хакери „Фенси Беърс” са публикували конфиденциална информация на група спортисти от Системата за антидопингово администриране и управление (АДАМС) на САА. Подобно на обявеното на 13 септември от Агенцията изтичане на данни, този път групата разкри конфиденциална информация на 25 състезатели от 8 страни в публичния им домейн. Данните включват 10 американски, 5 германски, 5 английски, 1 чешки, 1 датски, 1 румънски и 1 руски състезател.

Разкритията от 13 септември сочат, че тази група нелегално е влязла в АДАМС посредством създаден за олимпийските игри в Рио 2016 г. акаунт на Международния олимпийски комитет. Ограничавайки се с Игрите, акаунтът включва конфиденциална медицинска информация като Разрешения за терапевтична употреба издадени от Международни спортни организации (МФ) и Национални антидопингови организации (НАДО). Тази група публикува на етапи информацията, която е придобила от този акаунт.

„САА проявява загриженост към безотговорно разкритите лични данни на 29 състезатели, които в момента са подложени на изключителен стрес и сме убедени, че това поражда разбиране у всички участници в Олимпийските игри, Рио 2016” сподели Оливие Нигли, Генерален Директор на САА. „На всички спортисти, които са засегнати от изнесената лична информация, бихме искали да изразим нашите съжаления, че тези престъпници са се опитали да опетнят Вашата репутация по този начин и Ви уверяваме, че събираме данни и получаваме информация от най-високо правно ниво и ИТ агенции за сигурност, с която да противодействаме”, допълни Нигли.

„От събраните данни и получената информация, САА няма никакво съмнение, че тези атаки са провеждани като репресивна мярка срещу Агенцията и световната антидопингова система в отговор на нашите независими разследвания на Паунд и Макларън, които разобличиха държавно-спонсорирания допинг в Русия” допълни Нигли. „Ние осъждаме тази престъпна дейност и сме помолили Руското правителство да направи всичко по силите си, за да ги накара да спрат” сподели още Нигли. „Продължителните кибер-атаки, произхождащи от Русия, сериозно подкопават работата по възстановяването на действаща антидопингова програма в Русия”.

„Ние все още сме убедени, че полученият достъп до АДАМС е осъществен посредством прихващане на емайл акаунти, при което АДАМС-паролите са получени за достъп до потребителска информация, която е ограничена само за Олимпийските игри, Рио 2016 г. Нямаме основание да мислим, че на риск е била изложена друга информация в АДАМС”.

САА се е свързала с НАДО и МФ, чийто състезатели са били засегнати от публикуването на нови данни, за да може да им бъде оказано съдействие.