An Independent Commission of the World Anti-Doping Agency (SAA) immediately launches an investigation into international athletics in connection with allegations of doping

An Independent Commission of the World Anti-Doping Agency (SAA) immediately launches an investigation into international athletics in connection with allegations of doping

Агенцията поема ангажимента да спазва поверителност относно самоличността на атлетите.

На 07.08.2015г. Световната антидопингова агенция (САА) потвърди, че независима комисия незабавно започва разследване срещу международната атлетика във връзка с широко разпространилото се твърдение за употреба на допинг. Твърденията произлизат от документалния филм „Тайната на допинга: Сенчестият свят на леката атлетика„ („Doping – Top Secret: The Shadowy World of Athletics”), който беше излъчен на 01.08.2015г. по германската телевизия ARD.

Във филма се твърди, че ARD и The Sunday Times са се сдобили с изтекла информация от Международната асоциация на федерациите по лека атлетика (IAAF), която е имала на разположение повече от 12 000 кръвни тестове от около 5000 атлети в периода 2001-2012 г.

„ САА е поела ангажимент да спазва поверителност относно самоличността на атлетите; и следователно е помолила независимата комисия да започне незабавно разследване ” съобщи президентът на САА сър Крейг Рийди. „Уверени сме, че IAAF, която официално се съгласи напълно да съдейства на комисията във връзка с разследването, е ангажирана наравно със САА” продължи Рийди. „САА съжалява за начина, по който информацията е изтекла към медиите и е анализирана впоследствие. Да се твърди или внушава употреба на допинг от всеки спортист, чийто данни се съдържат в тази информация, е най-малкото безотговорно и клеветническо. Приканвам всеки атлет или антидопингова организация, чийто права са били засегнати или поставени под съмнение да отправят своите въпроси към комисията, която възнамерява незабавно да започне работа”.

„Част от информацията от базата данни предхожда Биологичния профил на спортиста (БПС), който беше представен през 2009 г. „ каза Дейвид Хофман, Генерален директор на САА. „ Наличието на тази информация не може да се счита за допинг, в законно или в друго отношение ” продължи той. „ В допълнение, атипичните кръвни резултати, които може би са включени в базата данни от 2009-2012 г. , не са показателни за употребата на допинг. Силната страна на Биологичния профил на спортиста е, че управлява избрани биологични променливи с течение на времето чрез кръвните резултати, които косвено разкриват ефекта от употребата на допинг. Правилата на САА по отношение на управлението на Биологичния профил на спортиста са утвърдени, за да осигуряват пълен и справедлив анализ на профилите на БПС и изискват единодушното мнение на трима експерти ”.

Документалният филм на ARD от декември 2014 г. „ Тайната на допинга – как Русия прави нейните победители? ” („ Top secret doping - how Russia makes its winners? ”) доведе до формиране на независима комисия, председателствана от Дик Паунд – президент учредител на САА. Основната ролята на комисията е да разследва истинността на твърденията за порочните допинг практики; корупционни практики, свързани с взимането на проби и управлението на резултатите; друго неефективно администриране на антидопингови процеси, които замесват Русия, Международната асоциация на федерациите по лека атлетика (IAAF), спортисти, треньори, лекари и други спортно-технически лица; както и акредитираната лаборатория в Москва и Руската антидопингова агенция (RUSADA).

Независимата комисия трябва да предаде своя доклад на президента на САА в срок до края на годината, освен ако той не счете, че има нужда да бъде удължен.