Meldonium

Meldonium

Мелдониум е субстанция, използвана като лекарствено средство, разпространено предимно в Източно-европейските страни. Създаден през 1970 г. в Латвия, препаратът е препоръчан за третиране на здравословни проблеми със сърцето. Допълнително е установен благоприятният ефект при сърдечно-съдови и мозъчно-съдови нарушения. Мелдониум потиска синтеза на карнитин в организма и намалява енергийния метаболизъм в клетките.

В съответствие с чл. 4.5 на Световния Антидопингов Кодекс, САА е създала мониторингова програма по отношение на субстанции, които не са в Забранителния списък, но които САА желае да мониторира, за да разкрие прояви на злоупотреба в спорта. Мелдониум е включен в тази мониторингова програма за 2015 г. Научни изследвания са показали, че тази субстанция увеличава издръжливостта на спортистите, подобрява възстановяването им след тренировка, предпазва ги от стрес и активира функциите на централната нервна система. Поради това, мелдониум е включен в Забранителния списък на САА, в сила от 01.01.2016 г.

Създателят на субстанцията и нейният производител твърдят, че мелдониум намалява увреждането на клетките от страничните продукти на карнитин и предотвратява смъртта на исхемичните клетки, без да повишава дейността на нормалните клетки, т.е. субстанцията не подобрява постиженията на спортиста, а предотвратява увреждането на сърцето и мускулите от липсата на кислород при тежки физически натоварвания. До момента липсват подробни данни относно необходимото време за пълното елиминиране на субстанцията от организма.